mandag 18. august 2014

Laks med mango og avokadosalat


Denne herlige og veldig sunne middagen er veldig enkel å lage og veldig god! 

Til 2 personer trenger du: 

1/2 dl quinoafrø 
1 mango
1 avokado 
1/2 paprika
1/4 chili
3 never ruccola
1/2 sitron
Olivenolje
Sitronpepper
Pepper
Sesamfrø
400 g laksefilet uten skinn

Kok quinoafrøene i vann i ca 10 minutter. La vannet renne av og avkjøl. Skjær laksen i passe store stykker. Ha olivenolje i en ildfast form og legg laksen i. Ringle over olivenolje og ha på litt sitronpepper. Stek i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter. La laksen hvile litt før servering, slik at den er lunken. 

Skyll ruccola og ha i en bolle. Kutt opp mango, avokado og paprika og ha i. Bland inn quinoafrøene og finhakket chili. Ringle over olivenolje og press over saften fra 1/2 sitron. Dryss over litt sesamfrø og pepper. Server med laks. 

torsdag 14. august 2014

Mango- og banandessert

Er du som meg, og trenger dessert innimellom (selv om det bare er en helt vanlig hverdag)? Da er denne nokså sunne og enkle desserten kanskje noe for deg?

Til 2 personer trenger du:

1 banan, kuttes smått
1/2 boks hermetiske skivede mango, kuttes smått
8 ruter 70% kokesjokolade, finhakket
vaniljesaus

Legg banan, sjokolade og mango lagvis i en skål. Server med vaniljesaus eller vaniljekesam :)


Kristin og Jarles stekte torsk på panne med hjemmelaget saus - en HIT!

Nå vil jeg gjerne dele en av de beste fiskeoppskriftene fra dette huset, med dere. Det er nemlig torskefilet stekt på panna og den nydelige sausen hentet fra "under valnøttreet".

Til 2 personer trenger du:

5-6 gode torskefileter uten skinn og bein
3 ss hvetemel
Fiskekrydder/sitronpepper/estragonsalt alt etter smak (vi bruker cemo sitt fiskekrydder nå for tiden)
Smør til steking

Poteter til 2 personer (kokes)
1/2 boks rømme
3-4 skiver isbergsalat

Saus:
25 g smør
1,5 ss hvetemel
2 dl vann
1,5 ss fiskefond
1,5 dl kremfløte
1 eggeplomme
1 ss ferskpresset sitronjuice
salt
hvit pepper
1,5 ss finhakket frisk dill

Bland sammen mel og fiskekrydder (til fisken) og vend torskefiletene i blandingen. Ha smør i en varm stekepanne og ha fisken i. Stek på middels varme til den er gjennomstekt.

Kok potetene.

Kutt isbergsalaten fint. Bland sammen med rømme og sett til avkjøling.

Smelt smør i en gryte. Rør inn hvetemel. Tilsett vann og fiskefond. Rør inn 1 dl av kremfløten og kok opp. Rør hyppig. Visp sammen eggeplomme og resten av kremfløten. Vend den langsomt inn i sausen, heretter skal sausen IKKE koke. La sausen stå på svak varme under hyppig omrøring. Smak til med sitron, salt, hvit pepper og dill. La den stå til den har fått tykk nok konsistens.

Server den stekte fisken med isbergrømme, kokte poteter og nydelig saus. Perfekt som tirsdagsfisk

!


Grillet kylling med bacon og småpoteter

Etter noen dagers sykdom, og lite matlaging fra husmora sin kant her i huset, er jeg nå tilbake med nye oppskrifter! Denne nydelige baconsurrdes kyllingfileten er verdt å prøve ut på grillen!

Til 2 personer trenger du:

2 stk kyllingfileter
12 blader frisk basilikum
salt og pepper
100 g skivede bacon
ca 8 småpotet
maldon havsalt
salat (hjertesalat, paprika, rødløk, selleri, fetaost)
bretagne kyllingssaus fra TORO

Skjær kyllingfiletene i to på langs. Legg 3-4 basilikumblader på hver kyllingfilet, og krydre med salt og pepper. Rull sammen kyllingfileten med basilikumen innerst, og ha bacon rundt.

Kok potetene hele i ca 10 minutter. Ha på grillspyd og ha over maldon havsalt.

Grill kyllingen på direkte varme på grillen i ca 5 minutter, deretter på indirekte varme til kyllingen er gjennomstekt. Grill potetspydene. Kutt salat og lag saus etter anvisning på pakken.

Nyt en deilig midda.



De siste dagene har vi rett og slett 
holdt oss på sofaen og heklet en masse dyr, 
Oskar var veldig interessert!

mandag 4. august 2014

Spaghetti Bolognese

Du husker kanskje bolognese-innlegget fra november 2013? Hvis ikke finner du det her. Jeg har avansert litt, og idag får du denne bolognese-oppskriften fra meg:


Til to personer trenger du:

100 g bacon i strimler, klippes i små biter
1 gulrot, i små terninger
1/2 gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, knust
1 selleri, i små biter
400 g hermetiske, hakkede tomater
3 soltørkede tomater, i små biter
1 kjøttbuljong
1,5 dl vann
1 ts oregano
1 ts tørket timian
1 laubærblad
400 g kjøttdeig
Pasta til to
1/2 pk pinjekjerner, tørristes i stekepanna
parmesanost, til dryss
basilikum, til pynt
Salt og pepper

Fres bacon i ei gryte med olje. Tilsett gulrot, selleri og løk, la frese i noen minutter. Ha over hakkede tomater, soltørkede tomater, vann og buljong. Ha i krydder. La småkokei 15-60 minutter. Bolognesen blir bedre jo lenger den koker. Stek kjøttdeigen i en stekepanne. Ha over i bolognesgryta mot slutten av koketiden. Kok pasta etter anvisning på pakken. Server med parmesanost, ristede pinjekjerner og frisk basilikum. Enjoy!


Etterpå sloknet de på sofaen..

søndag 3. august 2014

Himmelsk søndagsmiddag med lam og pære på grillen!

Det er søndag. I denne heimen betyr det: sove leeenge, god frokost, fint servise, besteforeldrebesøk, familiekos med Oskar. Vi lagde oss en deilig frokost med egg og bacon og hjemmelaget brød, og tok turen ut i regnværet. Det vi ikke tenkt på, var at vi mennesker kunne kle på oss, det kunne ikke Oskar.. Så vi fant fort ut at regnvær (særlig denne øs-pøs-typen) hadde han absolutt ingenting til overs for, og krøp raskt innunder jakka til mamman sin.. Så vi satte oss i bilen (som han heller ikke er særlig begeistret for) og dro ut til Mormor og Morfar på Sande. Vi fikk kaffe, sjokolade (!!!) og is, og Oskar fikk løpe litt i stort hus og på plenen (når det ikke regnet såklart..). Vel hjemme igjen, laget vi denne himmelske søndagsmiddagen hentet fra matprat.no!


Til 2 personer trenger du:

2-3 lammekoteletter
3 små pærer (bruker harde, små pærer, ikke gråpære)
1 ts salt
1/2 ts pepper
ca 1 ts provencekrydder

hjertesalat
cherrytomater
rødløk

1 slangeagurk
2 hvitløksfedd
3 dl gresk yoghurt
salt og pepper

hvitløksbruschetta (kjøpt fra frysedisken på rema!)

Start med å lage tzatziki: Vask slangeagurken, og riv den grovt på et rivjern. Legg agurkkjøttet i et kaffefilter i en skål i 15 minutter, slik at vannet kan renne av agurken. Bland gresk yoghurt og knuste hvitløksfedd godt. Rør inn agurken. Smak til med salt og pepper. La stå kaldt i 15-60 minutter (slik at hvitløkssmaken setter seg) før den skal brukes.

Kutt kjøttet fri for bein, og del i ca 2x2 cm store terninger, dryss over salt, pepper og provencekrydder. Skrell og del pærene i like store biter. Legg grillspydene i vann dersom de er av tre. TRe på annenhver av lammebiter og pærebiter (ca tre av hver på hvert grillspyd) - blir ca 8-10 stk. Grill på høy varme i 5-10 minutter, til kjøttet er gjennomstekt og pæra er myk. 

Kutt salat av hjertesalat, cherrytomater og rødløk i skiver. Stek Bruschetta etter anvisning på pakken. (eller lag selv: Ristet brød med smør, hvitløk og basilikum evnt hvitløkssmør). 

NYT! (det gjorde hvertfall vi :))



og det måtte på insta med en gang...! Min kjekke mann!