tirsdag 25. februar 2014

Laksepasta

Idag er det tirsdag og tid for fisk på menyen. Vi lagde laksepasta idag. Eller det vil si; mannen lagde laksen, alt jeg gjorde var å koke pastaen..

Til to personer trenger du

2 laksefileter på 100 g hver
en håndfull frosne erter, tinte
1 hvitløk
1 sjalottløk
2 dl matfløte
salt og pepper
pasta etter smak (vi bruker mye tagliatelle (båndpasta))

Kutt fisken i terninger på 2x2 cm og stek i olivenolje i stekepanna til de er gjennomstekte. Legg til side. Finhakk løken og stek i olje til den er blank og myk. Tilsett matfløte og kok til den tykner. Ha i ertene og varm de opp i fløten. Tilsett til slutt laksen. Smak til med salt og pepper. Kok pasta etter anvisning på pakken og server!





(og jeg har en mann som setter pris på god middag!...)

mandag 24. februar 2014

Mandagsmiddag: Pannekaker og tomatsuppe

Jeg husker når vi var små og mamma laget pannekaker. Utrolig gode minner med pannekaka med knasende sukker i munnen etterfulgt av en full skje med rykende varm tomatsuppe. Mannen min skjønner ikke greia med tomatsuppe til, men jeg bare MÅ ha den! Med god hjelp fra mannen (til stekingen) ble det perfekt middag idag med pannekaker og tomatsuppe.

Til to personer trenger du:

5 dl lettmelk
4 dl hvetemel
1/2 ts salt
3 egg
3 ss smeltet smør

Visp sammen halvparten av melken og melet. Tilsett salt og smeltet smør. Visp inn eggene. Tilsett resten av melken. La hvile i 15-20 minutter før du begynner å steke. 

Tomatsuppe:

1/2 gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, presset
litt chili, finhakket
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpurè
1 ss balsamicoeddik
1/2 dl matfløte
1,5 dl kyllingkraft (buljong utblandet)
salt og pepper

Surr løk, hvitløk og chili i stekepanna til løken er blank og myk. Tilsett resten av ingrediensene. La småkoke i 10 minutter. Mos bitene i suppa med stavmixer til du har en grøtet/jevn suppe. Sett på svak varme og smak til med salt og pepper. Holdes varm til pannekakene er ferdigstekte. 


Kylling med bacon, soppstuing og heimelaga kyllingsaus


Med fin-fint besøk, var det morsomt å få til en SÅ god søndagsmiddag. Vi pleier å være flinke på søndagsmiddagene, jeg og mannen, med å pynte bordet litt ekstra og bruke det fine serviset. Men igår var virkelig søndagsmiddagen fantastisk på smak også!

Til 3 personer trenger du:

Kylling:
3 kyllingfileter
revet ost
6 skriver bacon (vi brukte nydelig idsøe bacon)

Stek kyllingen raskt i panna på høy temperatur så den blir brun på sidene. Legg litt revet ost over og surr bacon rundt. Legg i en ildfast form og stek ved 200 grader i 30-40 minutter. 

Soppstuing:
3 champingon
1 sjalottløk
1/2 gul løk
matfløte

Kutt sopp og løk, surr i panna og hell over matfløte. La koke inn litt til en gråaktig masse. Salt og pepper etter smak. 

Saus:
1,5 dl kyllingfond (utblandet)
3 dl matfløte
1,5 ts sennep 
3 ss soyasaus
salt og pepper etter smak
1-2 ts maisenna - utblandet i kaldt vann
paprika
champingon

Kok opp fond og matfløte. Smak til med soyasaus, sennep og salt og pepper. Ha i maisenna til du får sausen så tykk som du vil ha den. Finhakk paprika og sopp og ha i. Småkok i ca 5 minutter. 


Server med ris og dampet brokkoli til. 





Pizza alà Blåsbort

Med Synnøve på besøk, ble det mimring og masse kos, ja til og med mimring i matveien :) Lørdagskveld var vi hjemme alene (mannen var på teambuilding) og vi laget pizza alà Blåsbort (oppkalt etter studietiden vår i Blåsbortveien i Oslo). Og det passet faktisk veldig bra, med tanke på vinden som ulte utenfor vinduene. 

Til en stor pizza trenger du:

Bunn:
2,5 dl lunkent vann
1 pk gjær
1 ss olje
salt
mel til passe deig

Rør sammen i kjøkkenmasin (eller for hånd) til en passe deig. Kjevle ut og legg på en bakeplate (trenger ikke forheve).

Fyll:
1 bx creme fraiche
1 bx mais 
1/2 purre i biter
1/2 skinkeboks i biter
revet ost

Smør bunnen med creme fraiche. Legg på resetn av fyllet. Strø osten på toppen. Stekes ved 220 grader i 15-20 minutter. 


Hveteboller og overraskelsesbesøk

I helga dro vi på overraskelsesbesøk til min kjære venninne Marita, som ikke har så lenge igjen av svangerskapet. Et babyshower/søndagsbesøk ble det :) I den anledning bakte jeg og Synnøve hveteboller (halvparten med og halvparten uten rosiner) etter en god oppskrift jeg fikk i praksis.


Til ca 25 boller trenger du:
4,5 dl melk
175 g melis
750 g mel
100 g smør
50 g gjær
1 ts kardemomme
1 egg
rosiner

Kok melk og melis. Avkjøl til passe temperatur (ca 37 grader). Rør gjæren ut i væsken. Smuldre smøret i melet. Rør melken og eggene inn i melet. Ha i kardemomme og evnt rosiner. Trill ut bollene med en gang. Ha på bakeplate, og la heve i 1-2 timer. Stekes ved 200-220 grader i 12 minutter. 


Og bollene falt i smak! :) 
Takk for en hyggelig dag, jenter!

lørdag 22. februar 2014

Tacolasagne

I helga har vi besøk av verdens beste Synnøve. Hun kom igår, fredag, og da  valgte vi å ha tacolasagne til middag. Dette er en lettvinn og utrolig god rett som har sin opprinnelse hos min søster hjemme i Konsmo. For å lage tacolasagne til tre personer trenger du:

400 g kjøttdeig
1 pakke tacomix
1 glass tacosaus 
1 pakke tacolefser, store
hvit saus (laget av smør, mel og melk på slump)
Revet ost til å ha over

Stek kjøttdeigen. Bland inn tacomixen og tacosaus. Lag hvit saus (litt tykk). Fordel kjøttdeigblandingen i lefsene, rull dem sammen og legg i en ildfast form. Hell over hvit saus. Strø ost på toppen. Stek i ovnen ved 200 grader i 20 minutter.



Og med Synnøve på besøk, hadde jeg det perfekte smakspanel - og begge to elsket maten! Til kvelden bakte jeg ei kake (og det er jammen lenge siden sist!), men kaka gikk ned på høykant for jeg fikk summet meg til å ta bilder av den, så oppskriften på den får bli en annen gang. Vi hadde spillkveld med fullsatt stue og "Ta ordet!", og dermed var Synnøve også introdusert ordentlig for Randaberggjengen. :) Idag øs-pøs-regner-og-blåser det, så det går vel i innendørsaktiviteter...


Fiskekaker til middag

Til to personer, eller 6 fiskekaker, trenger du

ca 200-300 g torskefilet, fersk og kald
1/2 ss potetmel
1 egg
1 dl melk og fløte (blandet, skal bli 1 dl til sammen)
1/2 ts salt
pepper og muskatnøtt etter smak
finhakket gressløk og vårløk

Skjær fisken i biter og kjør den med stavmixer i ca 5 minutter, til du har en grøtet masse. Tilsett resten av ingrediensene. Kjør det sammen med stavmixeren til alt er godt blandet. La røren stå ca 1/2 times tid i romtemperatur. Form til fiskekaker med to spiseskjeer, og stek i panne på hver side på høy temperatur, slik at de blir brune. Legg fiskekakene i en ildfast form og ha i ovnen ved 150-200 grader i 15-20 minutter. Kok poteter og rasp gulrøtter og kålrot til. NYT!


fredag 14. februar 2014

3 middager: Pølesform, fiskegrateng og moussaka (ALT heimelaga)

Pølseform:


Oppskriften finner du her hos Trine. Gjorde noen små justeringer: Bytta ut søtpoteten med sellerirot (fordi vi liker det bedre).


Fiskegrateng:


Nydelig fiskegrateng fra bunnen av, og vi var begge enige om at dette er den beste fiskegratengen vi har smakt noensinne! Oppskriften finner du her. Vi bytta bare ut tomatene med revne gulrøtter (fordi vi liker det best) og droppet parmesan på toppen (siden vi ikke syns det passer så godt til fisk). Anbefales å teste ut!


Moussaka:


Siden det idag var valentinsdagen og jeg og mannen ville lage en god middag sammen og kose oss, ble det heimelaga moussaka. Som rett og slett ble min stolthet! Nydelig på smak og konsistens og MYE, MYE bedre enn TORO sin moussaka. (Har mannen som vitne på det). 

Her får du oppskriften:

(til ca tre personer - i ei middels stor ildfast form)

2 store auberginer, skåret på langs i 1,5 cm tykke skiver
1 ss olivenolje
1 stor, hakket løk
1 fedd knust hvitløk
500 g karbonadedeig
1 dl vann
1 1/4 dl tomatpurè
en klype malt kanel
2 ts hakket oregano
3 ss hakket bladpersille
2 ss revet parmesan
2 ss strøkavring

Saus:
20 g smør
40 g hvetemel
5 dl melk
en klype malt muskat
1 ss revet parmesan

1. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Legg aibergin-skivene på stekeplate og pensle med olivenolje. Stek 10 minutter på hver side. Avkjøl.
2. Stek løk og hvitløk i 4 minutter i olje. Skru opp til sterk varme og stek karbonadedeigen med i 5 minutter ca. Rør inn vann, tomatpurè, kanel, oregano og 1/4 av persillen. Skru ned plata og la det småkoke under omrøring i 15 minutter.
3. Lag hvit saus ved å smelte smør, blande inn mel og spe med melk. La småkoke i 6 minutter, tilsett muskat og parmesan, samt litt salt etter behov. 
4. Smør en 18x28 cm stor ildfast form. Kle bunnen med et lag auberginerskiver. Topp med kjøttblandingen. Legg de resterende auberginerskivene oppå kjøttet. Ha over hvis saus. 
5. Bland sammen strøkavring, parmesan og persille. Strø over moussakaen. Stekes i 30 minutter, eller til overflaten er gyllen.
6. Server med en god salat til (jeg har brukt spinatblader, tomatbåter og vårløk). 


Bare et ord til: NYT!

tirsdag 11. februar 2014

Grove lapper med havre

Som kveldskos igår stekte vi lapper. Gode, grove lapper med masse havre i. For å lage disse trenger du
4 egg
7 dl melk
4 dl havregryn
2 dl sammalt hvete grov
2 dl hvetemel
1 ts salt
2 ss sukker (kan sløyfes)

Bland alt godt. La stå i 30 minutter slik av havregrynet sveller. Stek lapper på ca 10 cm i diameter. Og nyt til bringebærsyltetøy eller noe annet godt!


Laks med mye godt til middag

Idag hadde vi Trines laksepakke til middag. Oppskriften finner du her



mandag 10. februar 2014

Spaghetti på en mandag med fantastisk tomatsaus!

Idag var det tid for pastamiddag igjen. Spaghetti sto på menyen. Og en tomatsaus vi aldri hadde laget før. Men som ble laget helt fra bunnen av. Og TORO: Bare gå å legg deg, du! Denne var nemlig en vinner!!

Til to personer trenger du:

Spaghetti - kokt
400 g kjøttdeig  - stekt
Salat etter eget ønske
revet ost i ei skål

.og den herlige tomatsausen:

2 ss margarin
50 g hakket løk
4 ss tomatpurè
2 ss hvetemel
4 dl kjøttkraft

Smelt smøret. Rør inn løken. La putre under lokk til løken blir blank (ikke brun). Tilsett tomatpurè og hvetemel. Spe med kjøttkraft etter hvor tykk du ønsker sausen. Server!


..og mannen bare..


mmm!!!



Kylling tandoori

Lyst på indisk lørdagskos? Eller som søndagsmiddag? Da er denne middagen helt perfekt! Begynn med å marinere kyllingen kvelden før du skal servere den.

Til fire personer trenger du:

Marinade:
3 kyllingfileter
5 dl tykk yoghurt (f.eks gresk type)
2 pressede hvitløksfedd
1 ss nøytral olje
1 toppet ts salt
1 ss revet ingefær
1/2 ss støtt kardemomme
2 ss gurkemeie
1/2 ts chilipulver

Bland alle ingrediensene til marinaden. Ha den i en tykk plastpose. Tilsett kyllingfileten i biter. Trekk enda en plastpose utenpå. Legg i kjøleskapet i 2-4 timer eller over natten. Ta ut kyllingen (og kast marinaden). Grill kyllingen i panne på grill i stekeovnen i ca 15 min.

Raita fra trinesmatblogg:

  • 1/3 agurk, i små terninger
  • 1-2 tomater, i små terninger
  • 1 fedd hvitløk
  • ca 2 dl yoghurt naturell
  • frisk koriander, hakket
  • frisk mynte, hakket (kan sløyfes)
  • en klype chilipulver
  • salt og pepper

Bland alt.

Lag salat og kok ris. Serveres med Nan-brød.

Fornøyde gjester!


søndag 9. februar 2014

Øverst på ønskelista

Øverst på min ønskeliste ligger denne:


Jeg leser blogger og drømmer meg bort i eltefrie helgebrød og andre gode gryteoppskrifter, og kan så se for meg denne herligheten her på komfyren min! #Le Creuset Rosemary

fredag 7. februar 2014

Energirik og trendy havregrøt til studenten

Jeg er igjen igang med en oppgave. Livet som student er et travelt liv. Jeg ble ferdig med fordypningsoppgaven i slutten av januar og var sjeleglad da den endelig var levert (med god hjelp fra gode venner!). Nå er jeg i praksis med fokus på lindrende behandling ved Boganes Lindrende enhet i Stavanger, og igang med neste skoleoppgave med fokus på nettop lindrende behandling. Målet for dagen er å finne et tema å skrive om, og ha søkt etter noen artikler. Derfor trenger jeg en energirik, men sunn frokost. Det var da jeg kom over denne oppskriften på trendy havregrøt i siste nummer av Kamille :)

Til litt mer enn en person (det ble litt mye for meg..) trenger du:

1 dl havregryn
1/3 dl hvetekli
3 dl ekstra lett melk
1/2 dl honning
1/2 dl hasselnøtter
1/2 dl solsikkekjerner
1 ts salt
litt friske blåbær

Bland havregryn og kli med melk i en gryte. Kok opp og la småkoke i 5 minutter. Tilsett honning, hakkede nøtter og solsikkekjerner. Smak til med salt. Pynt med friske blåbær på toppen (på tilbud på Rema denne uka!). Note til Synnøve: det går fint an å kutte ut nøttene! :)


Lavkarbomiddag - Steinbit med grønnsaksmos

Igår prøvde vi ut en lavkarbo-oppskrift. Som mannen svarte på spørsmål om vi hadde gått over til diett; "bare for ein dag!". Hvorfor ikke prøve? Sunt skal det også være.

Til to trenger du:

400 g fersk eller frossen, opptint steinbitfilet
saften av 1/2 sitron
2 ss olivenolje
1 ts pepper
3 ss smør
4 skiver bacon
smør til steking

1 blomkålhode
1 brokkoli
3 dl vann
1,5 dl fløte
3 ss smør
1 ts salt
1/2 ts pepper

Tilbered fisken: Skjær fisken i stykker. Gni fiskestykkene inn med sitronsaft og olivenolje. Legg fiskestykkene på et stekebrett med bakepapir og strø over litt pepper. Legg en liten skje med smør over hvert fiskestykke. Stek i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter til fisken er gjennomstekt.

Skjær baconskivene i biter og sprøstek dem.

Lag grønnsaksmosen: Skjær blomkål og brokkoli i små biter og legg dem i en gryte med vann. Kok til det er mørt. Hell av vannet (men spar litt av det). Tilsett smør og fløte med grønnsakene og mos med stavmikser. Spe litt med kokevannet dersom mosen blir for tykk. Smak til med salt og pepper.

Nyt lavkarbomiddagen din!


Til dessert litt seinere på kvelden hadde vi Monas ovnsbakte eple med nøttesaus og is! Mannen likte dette!